Gamla Stans Laser&Kirurgmottagning
Specialistkliniken för laser och
laserkirurgi i Stockholm
Marknadsledande i Sverige och Skandinavien
ETABLERAD 1988
Munkbron11, 3 tr,  Stockholm
Tidsbeställning; 08 - 10 64 10     
info@kirurg.com
   Acne
   Acneärr
   Aktiv acne
   Ansiktskonturering
   Bristningar striae
   Fotvårtor
   Fractionallaser
   Födelsemärken
   Hudförändringar
   Hårborttagning
   Kemisk peel
   Kroppskulptuering
   Kärl ansikte
   Kärl på benen
   Läppförstoring
   Macrolane bröst
   Melasma
   Microdermabrasio
   Pigmenteringar
   Plastikkirurgi
   Påsar under ögon
   Restylane & Perlane
   Rynkor
   Rynksprutor
   Rosacea
   Skinrejuvenation
   Skärskador
   Tandblekning
   Thermage
   Tatueringsborttagning
   Vårtor o knutor
   Åderbråck
   Ärr
   Ögonlocksop
   Prislista A-Ö
   Priser hårborttagning
   Boka tid
   Betalningsvillkor

Nu finns vi med
på facebook!

Som medlem i vår grupp kommer ni att få information om eventkvällar, erbjudanden och allmän information.
Alla är välkomna att gå med!
Klicka här för att komma till gruppen!

Pigment och pigmenteringar

Vad är en pigmentförändring?
Det är en brun, ljus eller mörkbrun hudförändring som består av mer eller mindre rikligt av melanocyter( det är de som ger den bruna färgen). Ju rikligare ju brunare färg.De kan även variera i storlek från små fräknar till större områden (melasma).
En pigmentförändring kan även komma i samband med en sårläkning, men då är det oftast kärlrika fibroblaster (läkningsceller) som ger den rosa bruna färgen.

Olika stora
Det finns pigmentförändringar av olika storlek alltifrån små mm stora prickar till större områden, som kan vara både regelbundna och oregelbundna.

Olika djupt belägna i huden
Fräknar ligger oftast mycket ytligt och är därför betydligt lättare att ta bort än mer djupliggande melasma.
En mycket vanlig typ av pigmentering är den som ofta mer eller mindre förekommer i decolletaget och som effektivt kan tas bort med några upprepade behandlingar med IPL ( intensiv pulsat ljus).


Foto före behandling

Pigment-decolletage---fore-
Foto efter behandling
Pigment-decolletage-efter-b

 

Hudtyp
Vilken sorts hudtyp du har avgör till stor utsträckning vilken sorts pigmentförändringar du får. På ljusare hud är fräknar betydligt vanligare än melasma, som å sin sida är vanligare på lite mörkare hudtyp.

Solning
Solen har en avgörande betydelse för utveckling av fräknar och melasma. Även om man tar bort dessa pigmenteringar och fortsätter att sola så kommer att återkomma.
Solskyddsfaktor och återhållsamhet i solen är avgörande för att ha ett fortsatt gott resultat.

Olika typer av pigmentförändringar
Pigmentförändringar kan vara av många olka typer exempelvis:

 • Fräknar
 • Lentigo, finns olika typer, en sort är solfläckar
 • Cafe au lait
 • Melasma
 • Seborrroisk keratos (hudvårta)
 • Leverfläck och fördelsmärken

Leverfläckar och födelsemärken
Ligger ofta i djupare i hudlagret, betydligt djupare än fräknar och lentigo. De kan i sällsynta fall utvecklas till hudcancer, sk malignt melanom och bör därför om man misstänker detta alltid skäras bort och skickas på mikroskopisk analys, sk PAD analys.

Behandlar man alla pigmentförändringar på samma sätt?
Nej, det avgörande för hur man behandlar en pigmentförändring beror på hur djupt denna ligger. Man talar om epidermala, dermala eller mixade förändringar.
Epidermala förändringar är lättare att ta bort än dermala förändringar.
Dessutom kan man definiera pigmentförändringar beroende om pigmentet finns i eller utanför cellerna, intra eller extracellulärt

Handryggar
Pigmentfläckar på handryggarna kan också tas bort

Före behandling

Pigm-händer-före
.

Efter behandling

Pigm-händer-efter

Hur skall man veta vilken typ av förändring det är?
Det är först genom besöket på kliniken som vi kan avgöra vilken sorts förändring det är och utifrån det föreslå vilken metod man bör använda i första hand för att ta bort dina pigmentförändringar.

 

Testbehandling
Många gånger kan rekommendera vi en testbehandling först för att se om din pigmentfläck svarar på behandling.

 

Vilken behandling är bäst
Det går inte att avgöra utan att vi gjort en bedömning av din hudförändring på kliniken.
Vi har flera olika laserbehandlingar att välja på beroende på vilken sorts förändring det ä
r

Fräknar och lentigo
Små fräknefläckar och små lentigoförädringar, ljusa pigmenteringar, har Du oftast många av, och de behandlas med goda resultat med IPL och sk skinrejuvention.

Foto före behandling

Utbredd-pigmentering-kinden

Ljuset tas upp av pigmentet i huden som först blir mörkare och sedan ”fjällar” hudförändringarna bort inom loppet av någon/några veckor.

Foto efter behandling

Utbredd-pigmenteing-kind

Skinrejuvenation upprepas vanligen ett par gånger med några veckorsmellanrum och man kan se hur pigmenteringarna sussessvt tappar färgen och bleknar. Initialt någon dag direkt efer behandlingen kan de mörkna innan de försvinner.

Större lentiogfläckar och solfläckar, ofta enstaka fläckar som sitter på starkt solexponerade ställen som tinningar och sidan på kinderna. De som är större än en till en centimeter, är oftast också lite tjockare än omgivande hud och så kan man ofta känna en viss skrovlighet på detta område.

De är mer vanligt förekommande när man åldras och har utsatts för sol. Kan vara lite förtjockade och försvinner inte med IPL eller behandling med skinrejuvenation. Däremot så tar vi effekt med endast en behandling bort de med ultrapulslaser och koldioxidlaser.

Före behandling

Pigment-kind-fore-behandlin
Efter behandling
Pigmkind-efter

Du får du en skorpa i en vecka och en rodnad i upp till tre veckor. Under dessa veckor bör du undvika att sola just dessa behandlade ställen och kan stryka på stark solskyddsfaktor med en liten tops just på dessa områden. Lentigo är inget som kan utvecklas till malignt melanom och är alltså medicinskt sett helt ofarliga.

Räcker en behandling?
Vissa pigmentförändringar går bra att ta bort på en behandling och det gäller de som vi tar bort med Ultrapulslaser och koldioxidlaser.
Många pigmentförändringar kräver dock flera behandlingar för att successivt försvinna. Alla pigmentfläckar försvinner inte heller helt utan bleknar bort i olika utsträckning.
Vi kan aldrig i förväg garantera vare sig antalet behandlingar eller ett visst slutresultat

Melasma
Det är en utbredd pigmentering i stora delar av ansiktet, ofta på överläppen och panna, och oftast nästan som ett kartliknande utseende. Melasma kan komma efter att man solat och ätit p-piller, men även genetiska ärftliga orsaker finns.

Melasma vara mycket svårt att behandla. Ytliga metoder såsom micordermabrasio och kemisk peel har oftast mycket liten effekt på melasma. IPL och skinrejuvenation ger oftast heller ingen effekt på melasma och kan tom i vissa lägen förvärra denna.
När det gäller laserbehandling finns det endast en sorts laser som har dokumenterat goda resultat på melasma och det är Fractionallaser. Den fungerar genom att gå mycket djupt på mikroskopiska punkter och lämna intakt hud dessemellan så att ny hud med mindre pigmentring bildas.

Koldioxidlaser kan vara effektiv på lentigo som är ytligt men försämrar oftast bra melasma utan att avlägsna denna. Fractionallaser som är FDA godkänd för behandling av melasma vilket innebär att den ger vetenskapligt bevisad effekt med synliga resultat:

Melasma har dock en tendens att recidivera dvs återkomma så fort huden utsätts för sol igen. Så därför rekommenderar vi starkt att Du är återhållsam med sol och använder solskydddsfaktor när vi effektivt har behandlat din melasma.

En del mycket djupverkande kemiska peeler (mycket starka och frätande, endast använda av specialutbildade läkare) kan bleka melasma, men man får upprepa behandlingarna regelbundet och absolut inte utsätta huden för sol. Dessa peeler är inget man använder i Sverige på salonger idag.
Det receptbelagda läkemedlet Hydroquinone kan också förbättra melasma. Men strikt avhållsamhet från sol är då helt nödvändigt.

Vi rekommenderar våra patienter med melasma i första hand behandling med Fractionallaser som har dokumenterad goda resultat.

 

Pigment melasma behandling
Pigment och melasma
Se film om behandling av
pigment och melasma
Lasermaskiner

Vi har många olika metoder för att behandla och ta bort pigmenteringar och kan individuellt anpassa vår behandling just för Dig. Vi kan även använda kombinationer av olika metoder för ännu bättre slutresultat.

 • Microdermabrasio
 • Kemisk peel
 • IPL
 • Skinrejuvenation
 • Photoderm
 • Q switchad YA
 • Fractionallaser