Gamla Stans Laser&Kirurgmottagning
Specialistkliniken för laser och
laserkirurgi i Stockholm
Marknadsledande i Sverige och Skandinavien
ETABLERAD 1988
Munkbron11, 3 tr,  Stockholm
Tidsbeställning; 08 - 10 64 10     
info@kirurg.com
   Acne
   Acneärr
   Aktiv acne
   Ansiktskonturering
   Bristningar striae
   Fotvårtor
   Fractionallaser
   Födelsemärken
   Hudförändringar
   Hårborttagning
   Kemisk peel
   Kroppskulptuering
   Kärl ansikte
   Kärl på benen
   Läppförstoring
   Macrolane bröst
   Melasma
   Microdermabrasio
   Pigmenteringar
   Plastikkirurgi
   Påsar under ögon
   Restylane & Perlane
   Rynkor
   Rynksprutor
   Rosacea
   Skinrejuvenation
   Skärskador
   Tandblekning
   Thermage
   Tatueringsborttagning
   Vårtor o knutor
   Åderbråck
   Ärr
   Ögonlocksop
   Prislista A-Ö
   Priser hårborttagning
   Boka tid
   Betalningsvillkor

Nu finns vi med
på facebook!

Som medlem i vår grupp kommer ni att få information om eventkvällar, erbjudanden och allmän information.
Alla är välkomna att gå med!
Klicka här för att komma till gruppen!

Vi tar bort Din tatuering

Tatoo borttagning

Har Du ångrat Dig och tröttnat på Din tatuering. Med laser bleker vi bort den.Vi använder Q-switchad YAG laser  för att säkrast och effektivast ta bort Din tatuering. Ljuspulsen är så kort och intensiv så att bara tatueringspigmentet påverkas och inte Ditt naturliga pigment i huden, vilket gör att risken för ärr är ytterst minimal.

Se film om
tatueringsborttag ning

Försvinner tatueringen helt?
De flesta tatueringarna försvinner bort helt, en del kan dock efterlämna antingen en svag skugga eller rester av pigmentet även efter flera behandlingar. Borttagning av tatueringar med laser är en väldokumenterad och välbeprövad metod. Den laserutrustning vi använder är den effektivaste som finns för att ta bort tatueringar.

tatuering
       

Hur fungerar det?
Laserljuset passerar genom huden och tas upp av färgen i tatueringen. Det är en mycket hög ljusenergi på endast en tusendels sekund (Nanosekund). Ljuspulsen splittrar pigmentet från hudcellerna och det transporteras sedan bort av kroppens städceller vilka kallas makrofager. Allt pigment försvinner inte på en behandling utan en större del blir kvar i hudcellen och behandlingen måste upprepas på nytt efter ett antal veckor. Man har i medicinska studier komit fram till att minst ett 8 veckors intervall är bäst. Det kan vara längre men inte kortare för.det ger inte bättre resultat.

ansikte1-225

Hur många behandlingar behövs?
Hur många behandlingar som behövs beror på antalet färger i tatueringen samt hur länge den suttit och hur djupt den sitter.  Det går inte i förväg att säga hur många behandlingar som behövs, det kan variera mellan fyra till åtta behandlingar. I enstaka fall ändå flera. Behandlingarna görs med cirka två månaders mellanrum.

Kan jag snabba på resultatet?
Det går inte att snabba på resultatet genom att göra behandlingarna tätare eftersom det tar tid för kroppen att transportera bort det pigment som redan brutits ner.

Blir huden ljusare?
Huden blir inte ljusare efter behandlingen och det är mycket ringa risk för ärrbildning. Själva nålsticken i samband med tatueringen kan dock ha efterlämnat märken som kan synas när tatueringen försvinner.
Man kan med mycket gott resultat även ta bort tatueringar på färgad hud. Man kan behandla Dig även om Du är solbrun.

ansikte3-125

Hur går behandlingen till?
Vi håller laserhandstycket som en penna mot huden. Ljuset kommer  i snabba pulser och vi flyttar laserhandstycket längs din tatuering. Det är inte speciellt smärtsamt, vanligtvis behövs ingen bedövning. Du känner det hela som stötar mot huden och hör ett knattrande ljud. Både Du och vi använder speciella skyddsglasögon vid behandlingen.

Tatueringar kan vara av olika typer

Professionella tatueringar
Bilder eller symboler, vilka kan bestå av olika färgpigment.Varudeklaration saknas över de olika färgpigmenten.

Hemmagjorda tatueringar
Pigmentet kan ligga på olika djup kan vara svårare att få bort dvs kräva fler behandlingar. Oftast hamnar de dock ytligare och blir därför enklare att ta bort. Varudeklaration saknas över de olika färgpigmenten.

Traumatiska tatueringar
Från skador och olyckor, kan innehålla diverse olika substanser såsom kol och gruspartiklar

Kosmetiska pigmenteringar 
Innehåller ofta rosa färger, som ofta är svåra att behandla. Ofta ingår också vitt pigment, som kan oxidera vid behandling, dvs bli svart.

Hur olika färger reagerar

Svart, blå-svart och mörka färger

Fungerar som regel  utmärkt att ta bort med den Q switchade YAG lasern.
Röda färgpigment: behandlas också med Q switchad YAG lasern med en speciell våglängd.

Vita pigment
Kan innehålla järnoxid och mörkna betydligt, dvs bli nästan svarta. De kan sedan vara mycket svåra att ta bort.
Detta gäller även vissa rosa nyanser av rött, där man blandat i vitt för att just få den rosa färgen.

Grönt, speciellt neongröna färger och turkosgröna nyanser
Kan vara svåra att ta bort oavsett vilken lasermetod man använder.

Varudeklaration på färgpigmentet
I USA har man börjat ta fram färgpigment  som är “laser-removable” dvs en sorts varudeklation om hur färgen svarar på laserbehandling. Vi saknar i dagens läge information om vilka färgpigment som ingår i de tatueringar som våra patienter vill ta bort.

Spelar det någon roll hur länge sedan tatueringen gjordes?
En tatuering som är gammal och blekt tas som regel bort snabbare än en tatuering som är några månader eller ett par år gammal.
En alldeles färsk tatuering (bara några veckor/någon månad gammal) har oftast inte sjunkit ned i hudens djupare lager och förvinner också snabbare.(=skall du ångra Dig så skall du ångra dig snabbt)

Efter behandlingen
Huden blir omedelbart efter behandlingen grå, detta försvinner efter några dagar och då blir området oftast rosa färgat. Ibland kan hudytan bli lite sårig. Du kan täcka området med en komperss några dagar om det är lite sårigt. Du bör då undvika att bada men kan duscha och inte blöta ner eventuell såskorpa.Efter behandlingen kan man gå direkt tillbaks till arbete eller skola. Ibland får man sårbildning. Detta påverkar inte slutresultatet.

kvinna-med-hand
.

Hur är det med solning efter behandling?
Det går att sola mellan behandlingarna (om man använder Q switchad YAG laser) - annars bör man inte sola. Det kan dock vara en fördel att täcka själva tatueringen om man skall vistas mycket i solen eller åka på solsemester.

Behandlingsintervall
Det skall vara minst två månader mellan varje behandling. Det går inte fortare att ta bort en tatuering om man gör kortare behandlingsintervall, utan kroppens städceller, makrofagerna måste hinna föra bort pigmentet mellan varje behandling.

ansikte-10-200

Inkapslat pigment
Kvarstår pigment fortfarande efter 8 behandlingar ligger detta troligen för djupt, eller är inkapslat i vävnaden (ibland som resultat av andra försök att ta bort tatueringen) eller så har pigmentet sådan sammansättning att det inte påverkas av laserljuset. Läs mer under rubriken garantier
.

Vad är fördelen med YAG-laser?
Vi använder en sk Q-switchad YAG-laser, det är den mest effektiva och säkra utrustning som finns att tillgå för att ta bort tatueringar. Den har en mycket snabb och kort ljuspuls så att inte huden naturliga pigment påverkas, dvs risken för ärrbildning och ljusare fläckar är minimal. Vi kan tack vare att vi använder en så kort lj en hög ljusenergi vilket ger ett effektivare resultat.uspuls använda

skärskada-ill-3

Är det inte bättre att skära bort tatueringen?
Försöker man kirurgiskt skära bort
en tatuering så efterlämnar det definitivt ett ett ärr som vanligtvis blir minst dubbelt så långt som tatueringen och oftast mycket brett och fult..

Får man ärr?
Nu med den nya tekniken så kan vi bleka bort tatueringar utan att efterlämna ärr.
För att ta bort en tatuering krävs flera
behandlingar varvid man successivt splittar pigmentet och tatueringen syns allt svagare.

Efter behandlingen
Det behandlande området kan bli rodnat och sårigt den första veckan och en liten skorpbildning kan bildas över tatueringen. Det är inte säkert att huden blir rodnad och behandlingen är inte mindre effektiv för detta.

Upprepad behandling
Behandlingarna görs med två månaders (8 veckors) mellanrum. Det tar tid för kroppen att transportera bort det pigment som sönderdelats vid behandlingen, och detta kan inte påskyndas. Slutresultatet blir inte bättre av att man gör nästa behandling tidigare.

Slutresultat
Det kan behövas mellan sex till åtta behandlingar för  att se slutresultatet. Ibland ännu fler.
De flesta tatueringarna försvinner helt, andra tatueringar kan däremot efterlämna antingen ev svag skugga eller rester efter pigmentet (gäller framför allt röda och vissa gröna pigment) även efter flera behandlingar.
Svarta och mörka pigment försvinner lättast.

Garantier
Vi använder den effektivaste och säkraste metod som idag finns att tillgå (sk Q-switchad YAG-laser) men kan ändock inte i de enskilda fallet garantera att hela tatueringen totalt försvinner.

Fler behandlingar kan ge förbättrat resultat men det är inget vi kan lova i förväg.
Ibland ger ytterligare inga behandlingar någon effekt. Det är därför endast du själv som kan avgöra omdu ser förbättringar efter varje behandling och om du tycker att det är värt att fortsätta behandla.
 
Resultatet av behandling kan variera från person till person och på olika ställen på kroppen. Samt inte minst beroende på vilket färgpigment som använts, dvs nyans och om det typ är oorganiskt eller organiskt.
Därför kan vi aldrig i det enskilda fallet lova att dina tatuering helt försvinner eller vilket slutresultat man kan uppnå

Oftast försvinner dock tatueringen helt utan att efterlämna rester.

Har du många tatueringar som skall bort så rekommenderar vi Dig att starta med att ta bort en eller två först just för att du själv skall kunna se vilket slutresultat då får..

När tar vi  inte  bort en tatuering?
Under graviditeten eller om du ammar.
Tatueringar som sitter nära ögonbrynet eftersom vi inte villriskera att påverka det hår som finns där, dvs vi tar inte bort tatuerade ögonbryn.
Eyeliner eftersom den sitter för nära ögat.

glad-man

Åldersgräns
Ingen övre eller nedre åldersgräns, om du är under 18 år skall dock alltid ena föräldern vara med vid första besöket.

Behandlingsområden
Områden på icke hårbeväxta ställen kan behandlas utan problem. Finns hårväxt i området som skall behandlas kan man riskera att hårsäckarna påverkas. Dvs att man faktiskt får en hårborttagning. Detta bör alltid beaktas:

Har du en tatuering på bröstkorgen eller axlar/övermar så skall man iaktaga extra försiktiget vid borttagande av din tatuering, eftersom behandling på dessa områden mycket lättare ger fula ärr, keloider, än övriga delar på kroppen. Det gäller särskilt om du tidigare fått fula ärr av operatioenr eller skador.

ansikte-13-200

Vilka lasertyper används och har tidigare använts  för att ta bort tatueringar
Q switchad YAG laser
(finns hos oss på kliniken)
Har en våglängd (1064 nm) som effektivt behandlar mörka och svarta pigment, samt röda pigment.
Fördel:Kort ljuspuls (Q-switchad) som inte påverkar hudens naturliga pigment
Eftersom ljuspulsen är så kort kan man använda en mycket stark ljuspuls för att få effektivaste behandlingen av tatueringen (dvs man slår sönder tatueringspigmentet mycket effektivt)
Minimal risk att efterlämna ärr
Man kan behandla även patienter med mörk hudtyp och patienter som är solbruna
Denna lasertyp når djupast av alla olika typer vilket innebär att man effektivare kommer åt pigment som är djupt belägna vilket kan vara svårare med andra typer av laser.
Det finns olika fabrikat av denna lasertyp. Mindre och billigare maskiner har inte lika mycket ljusenergi och ger alltså betydligt sämre resultat eller så tar behandlingen avsevärt längre tid, oftast både och.

Denna metod är den säkraste och mest effektiva som finns att tillgå. Den saknar de nackdelar som de övriga metoderna har.

Photoderm
Fördel: Arbetar med ljus av flera  våglängder, bl a de som är bättre på vissa färger såsom starkt grönt.
Nackdelar: Mycket stor risk att efterlämna ärr, eftersom ljus av denna våglängd tas upp av hudens melanin. Det blir tom som regel alltid ärr och vita märken av denna behandling.
Risk för att hudens naturliga pigment påverkas vid upprepade behandlingar
Betydande risk för att utveckla keloider (fula ärr) på känsliga områden.
Man kan ej behandla patienter  som är solbruna eftersom man då riskerar att bränna huden.
Denna metod används inte numer pga alla nackdelar.

Rubinlaser
Föråldrad laser. En av de första som kom för 15 år sedan, men efter det har tekniken utvecklats enormt.
Nackdelar:Har har man avsevärt större risk för ärrbildning och risk att hudens naturliga pigment påverkas.
Stor risk av bränna patienter eftersom rubinlaser arbetar med ett ljus son tas upp av kroppens melanin (hudfärgämne)
Behandlingen ej lika effektiv på mörka pigment, eftersom våglängden inte är tillräckligt lång)och styrkan på ljuspulsen inte tillräckligt stark.
Har mycket längre ljuspuls än YAG lasern som har en Qswitchad ljuspuls, vilket gör att kroppens vävnad tar upp mer av ljuset (=påverkas mer) och inte bara pigmentet i tatueringen.
Stor risk att denna metod efterlämnar vita märken.
Stor risk vid behandling av mörkhyade patienter och patienter som är solbruna.Denna metod används inte numer pga alla nackdelar.

Alexandritlaser
Arbetar med kortare våglängd på laserljuset som inte är lika effektiv på svarta och mörka pigment.
Alexandritlaser finns med både längre ljuspulser som man använder för hårborttagning och de är lika dåliga på tatueringar som Rubinlaser.
Det finns också Alexandritlaser med korta ljuspulser som är mer anpassade för att ta bort tatueringar.

Koldioxidlaser
Helt förkastlig att använda på tatueringar. Bränner bort även huden vilket alltid resulterar i en ärrbildning där tatueringen suttit.
Man får en stor tjock ärrbildningssvulst på plasten för tatueringen. Tatueringen blir ofta kvar till stora delar.
På områden på kroppen där man har risk att utveckla sk keloider bli dessutom ärrbildningen extra stor och ful, lika så hos patienter med mörk hud (som alltid utvecklar fulare ärr än patienter med ljusare hudtyper)
Denna metod är dessutom av Socialstyrelsen klassad som fel metod att använd för att ta bort tatueringar.
VARNING! för att använda denna metod

 

Ta bort tatuering

Se film om borttagning
av tatuering med laser